sobota, 8 marca 2014

SOBOTNIE CIASTO

Na ciasto Iny wpadłam całkiem przypadkowo, szukając przepisu na mocno czekoladowe ciasto ze świeżo zaparzoną kawą. Przepis oczywiście zmodyfikowałam i wyszło przepyszne, zbite, mokre cudo, które z pewnością będziemy piec w najróżniejszych wersjach. 

Chocolate cake with cherry and mascarpone







Potrzebujesz:


1 3/ 4 szklanki mąki
3/4 szklanki kakao

2 szklanki cukru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju roślinnego
2 jajka
1 łyżeczka wanilii
1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy



Do przesianej mąki dodać cukier, kakao , sodę , proszek do pieczenia, sól. Wymieszać do połączenia . W drugiej misce połączyć maślankę , olej, jajka i wanilię. Powoli dodać mokre składniki do suchych miksując na niskich obrotach, później dodać powoli kawę i mieszać żeby się połączyło. Piekarnik trzeba rozgrzać do ok 170 stopni. Nasmarować tortownicę o średnicy 20 cm masłem i wylać połowę ciasta. Piec od 30 do 40 min. Po upieczeniu wyjąć blat z tortownicy, znowu trochę ją nasmarować masłem i wlać resztę ciasta.

*Można piec całość razem, później przeciąć ciasto tak, aby powstały dwa blaty
*Blaty nasączyłam dość solidnie whiskey i przełożyłam domową konfitura wiśniową

Na krem potrzebujesz:

250 g serka mascarpone 
250 ml śmietany kremówki

Śmietanę ubić i dodać mascarpone, ma powstać gęsta masa. Na koniec dodać 1- 1,5 łyżki cukru pudru i łyżeczkę sproszkowanej wanilii lub ekstraktu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz