wtorek, 1 kwietnia 2014

Nasze pierwsze ciasto drożdżowe

Jesteśmy z siebie dumni! 
Godziny wyrabiania, brudne ręce, zmęczenie... ale było warto. Ciasto jest delikatne, puszyste, lekkie. A połączenie owoców leśnych, białej czekolady i marcepanu idealne.

Potrzebujesz:

300 g mąki
50 g cukru pudru
30 g świeżych drożdży
125 ml mleka
szczypta soli
2 jajka 
3 żółtka
50 g masła

ok 40 g marcepanu
ok 40 g białej czekolady
dowolne owoce, dowolna ilość

Rozczyn: do ciepłego mleka dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru, 2 łyżeczki mąki. Czekamy aż powstanie piana.
W większej misce mieszamy mąkę, cukier, sól + rozczyn. Dodajemy jajka i żółtka. Wyrabiamy przez minimum pół godziny, około 10 min przed końcem dodajemy masło. Ciasto będzie się lepić. Odstawiamy na min godzinę do wyrośnięcia.

Wałkujemy na opruszonym mąką blacie czy stolnicy, następnie na ciasto ścieramy marcepan i białą czekoladę. Dodajemy dowolne owoce, zawijamy, kroimy w 2,5 cm plastry, które układamy w wysmarowanym naczyniu. Pieczemy przez 20-25 min w 180 stopniach.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz