niedziela, 30 marca 2014

piecuchy + spacer

Obiad wyśmienity- piecuchy, czyli wielkie pieczone pierogi, które zrobiliśmy z różnymi farszami;
wędzony łosoś, ser feta i szpinak;
pomidor, papryka, cebula, ser żółty;
pomidory suszone, salami, kapary, ser żółty;
i coś, w szczególności dla panów - pęczak z boczkiem, pieczarkami i cebulą.







Na ciasto potrzebujesz

2,5 szklanki mąki 
łyżeczka cukru
40 g świeżych drożdży 
125 ml mleka
75 ml wody
2 łyżki oliwy
sól

Rozczyn
Do ciepłego mleka dodajemy 40 g drożdży, łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Odstawiamy na ok 15 minut (aż powstanie piana).

W większej misce mieszamy resztę mąki z rozczynem, oliwą, wodą i solą. Odstawiamy do wyrośnięcia na minimum godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykrajamy odpowiedniej wielkości koła. Nakładamy farsz, zlepiamy i pieczemy w 180 stopniach przez 10- 15 min.

Gotowe 

A po obiedzie długie leniuchowanie i spacer







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz