Dzisiaj królem jest tofu! Nigdy nie mogłam się przekonać, ale w tym wykonaniu sprawdził się znakomicie!
Sałatka z pieczonymi buraczkami, tofu i hummusem
150 g tofu
kiełki fasoli mung
sałata karbowana
prażona dynia
2 buraki
Buraczki kroimy w dość sporą kostkę. Posypujemy pieprzem i świeżymi przyprawami (u nas tymianek, oregano). Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Tofu kroimy w kostkę, smażymy na łyżce oleju rzepakowego, do momentu aż zauważymy, że na zewnątrz jest chrupiący, dodajemy sos sojowy słodki.
Wszystkie składniki razem mieszamy, skrapiamy dodatkowo oliwą i cytryna. Pycha
Na hummus potrzebujesz:
200 g ciecierzycy
110 g pasty tahini
5 ząbków czosnku
3 łyżki oliwy
pół szklanki wody
łyżeczka soli
Ciecierzycę moczymy w wodzie przynajmniej całą noc. Następnie gotujemy aż będzie bardzo miękka(ok. 1,5h). Odcedzamy, ostudzamy, blendujemy, dodajemy pastę tahini, czosnek, oliwę, sól- dalej blendując. Na sam koniec dodajemy partiami LODOWATĄ wodę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz